logo

Gode råd til at få det bedste ud af dine High Performers

Del dette opslag

High Performance Ledelse

Som High Performer mindes jeg tider, hvor jeg ikke blev stimuleret nok af min leder. Det er synd, da mit potentiale var enormt. Du kan vel sammenligne det med en vædeløbshest med et enormt potentiale. Hvis den ikke behandles på den helt rigtige måde, så vil dens kræfter blive spildt, og falde ned bagest i flokken.

Dette blogindlæg indeholder nogle gode råd til ledere af virksomheder, som har High Performers i medarbejderstaben.

Læs med og få det meste ud af dine medarbejdere.

Hvad er en High Performer?

En High Performer kendetegnes ved konstant at yde et tårnhøjt niveau og overskride de forventninger der er stillet op til dem. Har du sagt at de skal lave 100 salg om måneden, så laver de 200. Der findes High Performere i alle brancher – det er blot andre parametre der måles på. Som eksempel er jeg selv en High Performer der kan få en virksomhed op i millionerne på rekordtid, hvor en High Performer i sportsverdenen yder kroppens maksimale til hver begivenhed. Det kan også være en udvikler der arbejder på et højere og hurtigere niveau end kollegerne.

En High Performer ved ikke altid selv, at han/hun er en High Performer. Nogle gange skal det graves frem, andre gange er det allerede kommet til udtryk, men mangler de rette rammer til virkelig at blomstre.


Giver du en High Performer de rette omstændigheder, så har du en guldgrube ved hånden. Her er nogle gode tips til at lede en High Performer.

Hold energien oppe, men med måde.

En High Performer har høj energi. Når du arbejder med en High Performer er det derfor vigtigt at du arbejder med at holde energien oppe. Giv din medarbejder noget at rive i. Udfordringer er en god ting for en High Performer, for det er her de kan få lov at vise hvad de kan, og opnå den succes de hungrer efter. Det er dog utroligt vigtigt at det ikke bliver for meget.

Tag min egen historie som eksempel. Miinto bragede derudaf og omsatte for imponerende millionbeløb. Det var en heftig periode i mit liv, og jeg var vant til at rejse meget, men denne gang var noget helt galt. Pludseligt blev alt omkring mig sort, og jeg var ikke klar over, hvor jeg var på vej hen. Jeg spurgte stewardessen, som svarede, at vi var på vej til Amsterdam. Jeg var klar over, at jeg var stresset, og senere udviklede den stress sig til angst.

Min livsstil krævede i dén grad forandring.

Jeg fik stress og brændte fuldstændig ud, men med de rette rammer og metoder kom jeg 200% tilbage. Lad derfor være med at presse citronen for hårdt.
Giv din High Performer udfordringer, men hold det på et fornuftigt niveau.

Opstil mål

For mange mennesker kan et mål de skal opnå være intimiderende, men for en High Performer er det en kæmpe motivation. Ligesom med udfordringerne, så er klare mål en stor motivation for High Performeren og en måde hvorpå de kan vise, at de er gjort af et særligt stof.

Vær opmærksom på at de mål du opstiller ikke er for lette for medarbejderen, men at de rent faktisk skal arbejde for at nå dertil. Du vil ikke have en High Performer der keder sig. Gløden slukkes og potentialet slukkes med den.

Stil din High Performer overfor mål som de bliver udfordret af – det holder dem til ilden.

Giv plads

Dette burde i virkeligheden være et must for al ledelse, men det er i særdeleshed vigtigt for en High Performer.

Det er utroligt vigtigt at High Performeren har plads og frihed nok til at lave sit arbejde. Hvis man skal have høje resultater, så er det vigtigt at man skaber omstændighederne for at de kan nås. Fjern loftet og giv plads til at din High Performer kan flyve.

Vis at du har tillid til din medarbejder, lad være med at ånde ham/hende i nakken. Der er ikke noget mere irriterende når man vil nå et mål, end at blive kigget over skulderen og tvivlet på.

Hav tiltro til, at din medarbejder kan nå ekstreme højder. Det er kun muligt hvis du giver plads nok til det. Når du gør det, føler din High Performer sig i stand til at præstere på baggrund af den tillid du viser.

Det betyder dog ikke, at du skal lukke dig helt ude af High Performerens arbejdsliv. Du bør i stedet for gøre det her.

Giv en masse feedback.

En High performer kan altid kendes på deres ustyrlige lyst til at lære. I stedet for at micro-manage bør du derfor give feedback som kan informere medarbejderen om hvad der gøres rigtigt, og på hvilke områder der kan forbedres.

En High Performer vil fremad. Både i livet og i karrieren, og derfor er feedback utroligt vigtigt. Gerne løbende feedback fremfor den årlige MUS-samtale, der ofte bare bliver brugt til en omgang “nå, hvordan går det så?”. Der skal mere til.

Feedback, ris og ros kan sætte totalt fut i en High Performer.

Hjælp med prioriteringerne

En anden ting som man kan kende en High Performer på, er deres sans for planlægning.

De særligt dygtige High Performers ved hvad de skal lave 100% af tiden. De står aldrig uden et mål i sigte og bruger kun deres tid der hvor det giver mest mening. Det kræver dog øvelse. Jeg har selv øvet mig meget på planlægningen og målsætningerne med min tid, og det er noget jeg konstant kigger på. Hvis din High Performer ikke er der endnu hvor han/hun kan bruge sin tid til at maximere sit output, så kan du hjælpe ham/hende på vej.

Vis din High Performer teknikker til at arbejde dybere og strukturere opgaver.

Jeg har selv 3x 90 minutters DEEP WORK hver eneste dag. Disse sessioner er relateret til de mål jeg har sat for ugen, som udspringer fra de mål jeg har sat mig for måneden, kvartalet, året og så videre.

Foreslå virkemidler der hjælper dem med at se det vigtige i deres tid, og særligt hvor de vælger at bruge den. Hvis man skal være High Performer er det ekstremt vigtigt at du bruger din tid ultrapræcist. Spildtid må ikke findes. Væk med sociale medier når der arbejdes, væk med distraktionerne og ind med alt det der giver mening for medarbejderen.

Når det er sagt er det vigtigt at pointere, at der findes andre vigtige ting end lige netop arbejdsopgaven forude. Det er vigtigt at en High Performer er i balance. Derfor bør du opfordre din medarbejder til at tage pauser, eventuelt meditere, få et fornuftigt måltid mad eller noget frisk luft og bevægelse. Man kan ikke redde verdenen, hvis man ikke kan redde sig selv først. En sund krop er en High Performer krop.

Det er ikke altid dit job at fortælle hvordan din medarbejder skal spise, sove, bevæge sig og så videre, men du har som leder muligheden for, at give dine medarbejdere de rette forudsætninger.

Planlæg kollektiv morgenbevægelse, middagsmeditation, sørg for en sund frokostordning, forbyd at svare e-mails i fritiden. Der er mange måder du kan vise vejen på.

Du har en High Performer, og hvad så?

Du har en High Performer i dit team. “Og hvad så?” tænker du måske. Det lyder jo bare som mere arbejde for alle.

Der tager du fejl. Det er en gave at have en High Performer. En gave der kan komme alle til gode, så længe du forstår at håndtere medarbejderen.
Hvis du formår at vise vejen med de ovenstående principper så får du en medarbejder som er hyper motiveret, optimistisk, energisk og en god indflydelse på hele arbejdspladsen.

Du kender godt den person, ikke?

Personen der flyver derudaf med gode idéer, er dygtig i sit felt og er en god faglig indflydelse på alle de andre kollegaer? Jo, det kræver en særlig ledelsesstil, men hvis det resulterer i et højere niveau for alle involverede, så er det et regnestykke der løser sig selv.

Der er utallige fordele ved at have en High Performer, men hvis du ikke formår at lede korrekt, så kan det have negativ effekt.

Din High Performer kan blive frustreret, begynde at kede sig og måske endda lede efter andre jobs.

Det vil du selvfølgelig ikke have. High Performers gror ikke på træerne, så sørg for at medarbejderen får den korrekte næring og derfor ikke Mister al motivation og tager de andre medarbejdere med i faldet.

Opsummering

En High Performer er guld værd. Din særlige medarbejder er dog også et aktiv der kræver særlig opmærksomhed. I bloggen blev der givet en håndfuld gode råd til High Performance ledelse.


Hold energien oppe, men med måde – Sørg for at holde gnisten kørende hos din High Performer. Sørg for at der er nok arbejde og udfordring, uden at medarbejderen brænder ud.

Opstil mål – Sørg for at opstille mål for din High Performer. Mål hjælper på fokuseret arbejde og giver din medarbejder mulighed og motivation til, at overgå dine forventninger.

Giv plads – Exceptionelt arbejde kræver plads. Lad være med at micro-manage og vis tillid til, at din medarbejder kan håndtere opgaverne. High Performeren vil gengælde din tillid mangefoldigt.

Hjælp med prioriteringerne – Din High Performers tid og prioriteringer er utroligt vigtige. Sørg for at der bliver prioriteret ordentligt, og hjælp eventuelt din medarbejder med metoder til at arbejde effektivt, og inkorporere en sund livsstil. Kroppen skal køre, før der kan leveres.

En High Performer skal have den rette næring. Det ved jeg, for jeg er selv en High Performer og udvikler mig konstant. Jeg har investeret millioner i min egen udvikling og kan derfor skrive under på hvor vigtige aspekter som sundhed, søvn, balance og planlægning er, for at være en High Performer.

Tag derfor ikke denne viden fra hvem som helst, men fra en High Performer, der engang har manglet den rette vejledning.

Se eventuelt mit youtube afsnit med Klaus Veile om High Performance Mindset

M·E·R·E Nyhedsbrev