logo

Hvordan Lykke Gør Dig Succesfuld: Enkel Forskning, Enkle Vaner

Del dette opslag

Vi vil alle gerne have mere succes. Men alt, hvad du læser, lyder mest som hårdt arbejde. Findes der ikke en videnskabelig metode, der er lidt mere… sjov? Jo, det gør der.

Først og fremmest tak til alle som har købt og læst min bog Begynd Med Vanerne. Jeg er blæst bagover den rating I har givet bogen på saxo.com. Tak for det!

Shawn Achor har skrevet den populære bog “The Happiness Advantage“, og han har i mange år studeret lykke på Harvard.

Han har holdt et super populært (og efter min mening det sjoveste nogensinde) TED-talk.

Og hans ideer har endda fanget Oprah Winfreys opmærksomhed, som har interviewet ham.

Hvad er det, der gør Shawn’s arbejde så specielt? Hans forskning viser, at succes ikke skaber lykke – det er lykken, der skaber succes.

Han har gjort noget, som mange forskere ikke gør: I stedet for at fjerne de skæve resultater fra data, har han studeret dem intensivt.

Han ville vide, hvad folk med “lykke-superkræfter” gør, som vi andre ikke gør.

Her er, hvad Shawn siger:

“I stedet for at slette de folk, der er mærkelige i dataene, så studerer vi dem med vilje. Vi prøver at finde ud af, hvorfor det er sådan, at mens et helt salgsteam har lave tal, så er der tre eller fire personer, hvis salg smadre alle rekorder. Eller ser vi på en skole i Chicago med lav indkomst, hvor karaktererne er under gennemsnittet, men der er et par elever, hvis karakterer er super gode. Ved at studere disse undtagelser får vi information ikke om, hvordan vi får dårlige præstationer op mod gennemsnittet, men hvordan vi får folk fra at gå fra gennemsnitlig til supergod.

Shawn mener (og hans forskning viser), at du kan gøre ting for at blive lykkeligere. Og at være lykkeligere vil gøre dig mere succesfuld.

1) Succes Skaber Lykke? Nej. Lykke Skaber Succes.Vi jagter alle succes i håbet om, at det vil gøre os glade:

  • Jeg bliver glad, når jeg får den forfremmelse.
  • Jeg bliver glad, når jeg får den lønforhøjelse.
  • Jeg bliver glad, når jeg taber 15 kilo.

Men forskningen viser, at det ikke passer. Du når et mål, og du er ummiddellbart kortvarigt glad… men så kigger du med det samme mod det næste store mål.

Det, Shawn’s forskning viste, var, at når du vender den formel om og fokuserer på at øge lykken, så ender du med at øge succesen.

Her er, hvad Shawn siger på en amerikansk blog:

“Hvis vi kan få nogen til at blive mere optimistiske, forbedre deres sociale forbindelser eller øge deres lykke, viser det sig, at alle de forretnings- og uddannelsesresultater, vi kender til, forbedres dramatisk. Du kan øge din succesrate resten af dit liv, og dit lykkeniveau vil forblive det samme, men hvis du øger dit lykkeniveau og fordyber din optimisme, så viser det sig, at hver eneste en af dine succesrater stiger dramatisk sammenlignet med, hvad de ville have været, hvis du var negativ, neutral eller stresset.”

MET Life så så gode resultater blandt glade sælgere, at de prøvede et eksperiment: de begyndte at ansætte folk baseret på optimisme.

Og det var selvom disse mennesker klarede sig dårligt på den standard “egnethedstest,” som branchen bruger. Hvad var resultatet?

Det viser sig, at den optimistiske gruppe solgte 19% mere end deres mere pessimistiske kolleger i det første år og 57% mere i det andet år.

Hvordan kan det være? Shawn forklarede, at intelligens og tekniske færdigheder kun forudsiger 25% af succesen:

“Hvis vi kender en medarbejders intelligens og tekniske færdigheder, kan vi faktisk kun forudsige omkring 25% af deres jobsucces. 75% af langvarig jobsucces forudsiges ikke af intelligens og tekniske færdigheder, som er den normale måde vi ansætter, uddanner og træner på, men det forudsiges af tre andre overordnede kategorier. Det er optimisme (som er troen på, at din adfærd betyder noget i udfordrende situationer), din sociale forbindelse (om du har dybe og brede sociale relationer), og den måde, du opfatter stress på. Og studerende, der ønsker succes i fremtiden, bør bekymre sig lidt mindre om karakterer og mere om optimisme.”

Shawn fandt ud af, at det er lige så forudsigeligt for din fremtidige indkomst at rulle et par terninger som dit gennemsnit på universitetet. Og millionærer er enige.

din holdning har en kæmpe effekt på, hvor succesfuld du er.

2) Se Problemer Som Udfordringer, Ikke Trusler.

Shawn lavede en undersøgelse af bankfolk lige efter den store bankkrise ramte. De fleste af dem var utrolig stressede. Men nogle få var glade og robuste.

Hvad havde de fælles? De så ikke problemer som trusler; de så dem som udfordringer, der skulle overvindes.

Her er, hvad Shawn siger:

“Det, disse positive undtagelser gør, er, at når der sker ændringer i det økonomiske landskab eller det politiske landskab eller på en uddannelsesinstitution, ser de disse ændringer ikke som trusler, men som udfordringer.”

Så de mennesker er bare skruet anderledes sammen, og vores opgave er at misunde dem, ikke? Nej. Shawn lavede et eksperiment, der beviste, at denne holdning kan læres.

Bare ved at vise de almindelige bankfolk en video, der forklarer, hvordan man kan se stress som en udfordring, forvandlede han triste bankfolk til super-bankfolk.

Her er, hvad Shawn siger:

“Og vi fulgte de grupper af mennesker i de næste tre til seks uger, og hvad vi fandt var, at hvis vi kunne få folk til at se stress som noget, der forstærker, en udfordring i stedet for som en trussel, så vi et 23% fald i deres stressrelaterede symptomer. Det medførte en markant stigning ikke kun i lykkeniveauer, men også en dramatisk forbedring i deres engagement på arbejdet.”

Men hvad nu hvis der bare er for meget at lave på arbejdet? Måske er der flere “udfordringer”, end du kan klare.

Skal vi så opgive enhver chance for et optimalt work/life balance liv? Afbestille vores planer vi har med venner, og bruge flere timer på kontoret? Nej… Endnu en gang er svaret det stik modsatte.

3) Dobbelt Så Meget Arbejde Kræver Dobbelt Så Mange Venner

Efter at have lavet sit grundstudium på Harvard, var Shawn en vejleder der, der hjalp nye studerende med at tilpasse sig det ofte stressende, konkurrenceprægede miljø.

Mange studerende reagerede på arbejdsbyrden ved at bo i biblioteket og spise måltider i deres værelser, så de kunne fortsætte med at studere.

Præsterede de studerende bedre af den grund? Nej. Det var dem, der brændte ud; dem, der endte med at ville skifte til en anden skole.

Shawn fortalte dem, at det, de ubevidst havde gjort, var at afskære sig selv fra den største indikator for lykke.

Her er hvad Shawn siger:

“De mennesker, der klarer stress bedst, er dem, der rent faktisk øger deres sociale investeringer midt i stress, hvilket er det modsatte af, hvad de fleste af os gør. Det viser sig, at social forbindelse er den største indikator for lykke, vi har, når jeg ser på mine undersøgelser. Når vi laver målinger på social støtte, slår de alt andet, vi gør, hver gang.”

Og hvad lærte vi lige om lykke? Det forudsiger succes. Og det var ikke anderledes her:

Vi fandt ud af, at social forbindelse er yderst vigtig for at forudsige akademisk præstation.

Vil du modstå stress, øge produktiviteten og få en forfremmelse? Så søg ikke bare social støtte – yd den til andre.

Bekræfter forskning fra den førende Wharton-professor Adam Grant, så får folk, der yder social støtte, nogle af de største fordele.

Shawn så ikke kun dette med sine studerende på Harvard, men han har siden rådgivet over en tredjedel af Fortune 100-virksomhederne – og det virkede også der.

Her er hvad Shawn siger:

“Arbejdsaltruister var ti gange mere tilbøjelige til at være engagerede end den nederste fjerdedel af listen, og den øverste fjerdedel var markant lykkeligere og 40% mere tilbøjelige til at få en forfremmelse i den næste 2-årige periode.”

Nogle af jer tænker måske: “Okay, okay, lykke gør dig mere succesfuld. Jeg forstår det. Men hvordan bliver jeg lykkeligere?”

Det er enklere, end du tror.

4) Send En “Tak” Email Hver Morgen


Du tror måske, at lykke kun kommer fra store sejre eller store præstationer. Der tager du/vifejl. Forskning viser, at de små ting er vigtigere.

Shawn mener, at i stedet for at fokusere på de store boosts som f.eks en ferie, er det bedre at skabe små, konstante vaner, lidt ligesom at børste tænder.

Hvilken lille vane giver et stort lykkeboost over tid? Send en 2-minutters “takke” e-mail eller sms, så snart du kommer ind på kontoret.

Her er hvad Shawn siger:

“Den enkleste ting, du kan gøre, er en to-minutters e-mail, hvor du roser eller takker en person, du kender. Vi har gjort dette hos Facebook, hos US Foods, vi har gjort det hos Microsoft. Vi bad dem skrive en to-minutters e-mail, hvor de roste eller takkede en person, de kender, og en forskellig person hver dag i 21 dage i træk. Det er det. Hvad vi ser er, at det dramatisk øger deres sociale forbindelse, som er den største indikator for lykke, vi har i organisationer. Det forbedrer også teamwork. Vi har målt holdenes kollektive IQ og de kollektive års erfaringer, men begge disse målinger bliver overtrumfet af social sammenhængskraft.

Hvilke andre små daglige lykkevaner anbefaler Shawn?

  • List de ting, du er taknemmelig for.
  • Meditér.
  • Dyrk motion.

5) 20-sekunders-reglen


Hvad forhindrer dig i at foretage de nødvendige ændringer, som du ved, du burde få ændret? Shawn siger, at det handler om”aktiveringsenergi.”

Du ved, den energi det kræver at få din røv op fra sofaen og ned i fitnesscentret. Det sværeste er alt at komme i gang.

Når du reducerer den mængde energi, det kræver for at få ting gjort, bliver de svære ting lettere. Så et godt tip er at gøre dine nye vaner 20 sekunder lette at starte på.

Shawn sov i sit træningstøj og lagde sine sneakers ved siden af sengen, og det gjorde ham meget mere tilbøjelig til at motionere, når han vågnede om morgenen. Et simpelt men effektivt hack, som der også skrives om i bogen Atom Vaner.

Her er, hvad Shawn siger:

“Hvis du kan få den nye gode vane til at være let at starte på, øger det din sandsynlighed for at få det gjort, dramatisk. Og du kan gøre det samme ved dårlige vaner. Ser du for meget fjernsyn? Fjern batterierne fra fjernbetjeningen, så der skabes en 20 sekunders forsinkelse. Det vil dramatisk reducerer den mængde fjernsyn, folk vil se.

Tak fordi du læste med!

Mike Radoor

Ps. Hvis du tænder på nye vaner og succesfuld adfærd, så tag et kig på mit Online Mentorforløb M·E·R·E her

M·E·R·E Nyhedsbrev