logo

Sådan opnår du work-life balance i en fart

Del dette opslag

At opnå work-life balance er både et spørgsmål om at koordinere med de vigtige mennesker i dit liv. Men også at implementere nogle rutiner, der gør, at du ikke brænder dit lys i begge ender.

“Work-life balance” er blevet lidt af et ‘buzz udtryk’ over de seneste par årtier. Og det er ikke uden grund, for det er svært at være helt glad og tilfreds, hvis man ikke har nogenlunde styr på dét aspekt af sit liv.

At opnå work-life balance er en meget individuel ting. Har I små børn derhjemme, og vil både du og din partner køre karriere på fuld smadder, så er I ‘in for a tough ride.’ Jeg har ikke selv børn, men jeg vil mene, at det er hasarderet og også grænsende til urealistisk at tro, at begge parter i et parforhold kan køre hardcore karriere med alt, hvad det indebærer, hvis der er også er børn med i ligningen. I risikerer at brænde ud personligt, karrieremæssigt og også parforholdsmæssigt. Og I har vel også fået børnene, fordi I gerne vil være sammen med dem?

Så uanset om du er single eller i et parforhold, så kræver det, at du har nogle alvorlige samtaler, hvis du skal opnå work-life balance. De samtaler kan være med din partner, hvis du har én. Men du skal også have dem med dig selv.

De fleste af os har nemlig en kronisk tendens til at overvurdere, hvor meget vi kan nå. Og er I to, der gør det. Og vil I også gerne lige have nogle børn undervejs i processen, så skal I formentlig sætte jer sammen og tage et realistisk blik på jeres fælles liv og have en samtale, der ikke nødvendigvis bliver behagelig.

Kan én af jer geare lidt ned, eller i hvert fald stille sig tilfreds med at stagnere en smule på karrierestigen, mens børnene er små? Kan I leve med, at den ene af jer er ude at jagte guld og grønne skove, mens den anden har det primære ansvar for, at hjemmet fungerer?

Der er ikke noget, der ærgrer mig mere end at skulle slukke folks drømme. Og har begge parter i et parforhold store ambitioner, men samtidig en drøm om at få børn, så er det jo næsten et umuligt valg at tage. Men vi er lidt for mange i den vestlige verden, der ganske enkelt tager mundene for fulde, når det kommer til, hvor mange ting vi vil nå. Og vi ender ofte med ikke at få succes på nogle af fronterne. Ender du totalt udbrændt og syg af stress, kan man argumentere for, at det er nærmest er total fiasko på samtlige fronter. For hvor meget kan du reelt nyde noget som helst, hvis du har det elendigt?

For at undgå at nå derhen, kan det kræve nogle store ofre. Måske skal man udskyde babydrømmen. Måske skal man droppe at blive selvstændig. Eller måske er man ikke i det rigtige parforhold. Måske kræver det, at du/I tilsidesætter det sociale liv i en periode, og så må man gøre status over om fem år, hvor mange venner der er tilbage, når man har tid til den luksus i sit liv igen.

Dybest set gælder mange af de samme overvejelser for de børnefri singler derude. Man kan måske godt føle, at man har flere timer i døgnet. Men når det er sagt, så er der nok ikke noget mere slagkraftigt end at have en partner derhjemme, som bakker dig fuldstændig op i dine karrieremæssige ambitioner. Én som måske ikke arbejder lige så meget som dig. Men til gengæld sørger for, at der er styr på hjemmefronten.

Nogle gange falder den slags bare i hak af sig selv. Men ofte er det noget, der kan komme i stand, hvis man forventningsafstemmer på forhånd. Og så kan man altså skabe et slagkraftigt team, der har en større chance for succes end singlen, der måske har nogle hårde weekender med lidt for meget druk, for lidt søvn og for usund mad.

Det her står mest for egen regning, men jeg synes også ofte, man ser eksempler på det fra sportens verden. Fodboldspilleren der har fuld opbakning hjemmefra med en kæreste eller hustru, der rejser med ham rundt til de forskellige lande, som han spiller i, har ofte en mere stabil og succesfuld karriere end singlen, som ofte ender med at lade byture og andre fristelser ødelægge karrieren.

Er du single, så sørg for at have masser af venner og folk omkring dig, som ønsker dig det bedste. Det skal ideelt set være folk, som også bliver dine sparringspartnere, fordi deres drømme minder om dine. Sørg også for at få mentorer, der kan holde dig på sporet og lære dig nye ting undervejs. Og tag til nogle seminarer, der kan gøre dig klogere i stedet for at tage ud og drikke dig i hegnet hver weekend.’

Rutinerne

Work-life balance handler dybest set om, at der er en ligevægt mellem, hvor meget du prioriterer dit arbejde og din fritid. Men hvis du er i en periode af dit liv, hvor du bliver nødt til at arbejde et antal timer, der gør ovenstående kunst svær, så får du lige nogle life hacks og nogle gode råd, der gør dit liv nemmere.

To hurtige

Få dig en rengøringsassistent. Du tænker måske, at det er for dyrt. Men hvis du tjener 550 kroner i timen, og du kan give rengøringsassistenten 125 kroner i timen, så er det… Ja. You do the math. Der er masser af unge mennesker, der gerne vil have sådan et job. Måske kan samarbejdet ligefrem udvides til at lave mad og hente børn i ny og næ? Samtidig nyder du formentlig ikke at gøre rent. Og meningen med ‘galskaben’ er jo netop, at du skal nyde “life-delen”, når “work-delen” er overstået, ikke?

Planlæg dine indkøb. Køb ind én gang om ugen online. Der er penge og tid at spare på denne måde. Få hellere Nemlig til at bringe ud én gang om ugen, end selv at køre i Føtex fem gange om ugen, som mange gør.’

Lav noget du elsker

Mange ser stadig i for høj grad deres arbejde som en pligt. Men et arbejde skal gerne være noget, der stimulerer dig, udfordrer dig og bringer dig i flow state. Der skal også gerne være et element af passion og purpose i det, du laver. Har du svært ved at tikke alle tingene af, så skal du som minimum have det godt og sjovt med dem, du arbejder sammen med.

Kan du slet ikke lide det, du laver og er du i et toxic miljø så sig op. Basalt set gælder de samme dynamikker, hvis du er selvstændig.

Sæt begrænsninger for, hvor meget og hvornår du skal arbejde

Hvis du sidder og læser mails, mens du eller skal hygge med kæresten eller være sammen med vennerne så stop. Omgående. Har du fri, så har du fri. Du brænder dit lys i begge ender, hvis du ikke rigtigt holder fri, når du skal holde fri. Sæt om nødvendigt din telefon på fly mode nogle timer dagligt eller sørg for på anden vis, at du ikke får arbejdsrelaterede ting ind på din telefon, når det det er meningen, at du skal holde fri.

Få dine fritidsaktiviteter skrevet i din kalender. Overhold det. Og brug det som en motivation i løbet af dagen, at du har et par timer eller fire senere på dagen, hvor du laver noget, du virkeligt godt kan lide at lave.

Informér også dine kollegaer eller dine ansatte om, hvornår du holder fri, så de respekterer det.

Dit helbred

Nu er det jo dit liv. Men jeg er lige ved at gå så vidt som at sige, at jeg ikke vil tillade, at du sætter dit helbred over styr i jagten på succes. Måden du håndterer dit helbred på, skal gerne være en direkte og også målbar medspiller i jagten på dine mål.

Når jeg f.eks. styrketræner fire ud af fem hverdagsmorgener, så ser jeg det ikke som om, at jeg har fire timer mindre ugentlig til at arbejde i. For mig er træning om morgenen (også) et fix jeg bruger til at være frisk i hovedet og kroppen. Jeg er endnu mere klar og endnu mere ‘på’, når arbejdsdagen går i gang efter en gang morgentræning. Det gør mig ganske enkelt mere effektiv, og jeg tager bedre beslutninger, fordi min hjerne er mere vågen.

Derudover er jeg også bevidst om, hvad der vil ske, hvis jeg f.eks. ikke træner i fem eller ti år i streg. Det ville være en markant mindre effektiv Mike Radoor og en udgave af mig selv, som jeg faktisk slet ikke har lyst til at forestille mig. Træning er både en kort- og langsigtet investering.

Træning skyller stresshormonet kortisol ud af systemet. Det kan potentielt blive for meget, hvis du gerne vil styrketræne seks gange om ugen og samtidig også vil træne op til et maraton. Og også gerne lige vil arbejde 60 timer hver uge. Så vær realistisk. Men kom ikke under to-tre ganges motion hver uge.  Kan du ikke træne om morgenen, så er træning om eftermiddagen også rigtigt fint, da det kan ‘nulstille’ dig efter en hård arbejdsdag og også give dig et energiboost, så du får mere ud af din aften. Undgå dog at træne om aftenen, da det forstyrrer din søvn.

Nu har jeg slet ikke nævnt mad. Specifikt fastfood. Men det er kun fordi, jeg stoler på, at du selvfølgelig ikke rationaliserer dig frem til, at du kan spise pizza flere gange om ugen, fordi du simpelthen bare ikke har tid til at lave mad. Godt nok bor jeg ikke i Danmark. Men jeg har noteret mig, at Just Eat og Wolt har masser af sunde valgmuligheder. Vi lever ikke i 00’erne mere, venner! 😉

Dit helbred VOL 2 – indre ro

Jeg ville ønske, at jeg havde implementeret meditation som rutine noget før. Som med træning, så skyller du kortisol ud af systemet, når du mediterer. Går du rundt med noget latent angst, eller har du mange bekymringer, som jeg vil påstå, at vi alle har engang imellem, så er meditation noget af det bedste, du kan gøre.

Er du nybegynder inden for meditation, så vil jeg anbefale appen Calm. En fyr der hedder Michael Sealey, laver også nogle super gode guidede meditationer, som du kan lytte til på YouTube.

Jeg kan ikke huske, hvor jeg læste det, men en talemåde lyder, at hvis en person siger, at han/hun ikke har tid til at meditere et kvarter om dagen, så har vedkommende nok brug for at meditere en hel time. Tænk lidt over den.

Breathwork er også noget, der vinder mere og mere indpas. Man kan måske kalde det en slags fætter til meditationen, da nogle af de fysiologiske fordele som et mere roligt nervesystem og mere ro i hovedet er stort set de samme.

Hollænderen Wim Hof har vel gjort noget af det samme for opmærksomheden på breathwork, som englænderen Matthew Walker har gjort for opmærksomheden på søvn. Prøv at søg efter: “Guided Wim Hof Method Breathing” på YouTube. Jeg lover dig, at du på ti minutter fuldstændig kan ændre, hvordan du har det. Det kan være en fantastisk pause at give dig selv, hvis du er rigtigt stresset. Og det kan sagtens blive en fast del af din morgen- eller aftenrutine.

En anden måde at brænde kortisol af på kan være sauna/kolde bade. Hvis du ikke har adgang til en vinterbadeklub, så har mange svømmehaller også en sauna. Fem minutter under den kolde bruser derhjemme kan også gøre meget af tricket.

Sidst men ikke mindst, så skal man heller ikke undervurdere en god gammeldags gåtur. Kan du komme ud i en skov, så gør det, da undersøgelser viser, at grønne farver får os til at falde til ro. Kom i det mindste ud af byen, da mange mennesker, biler og høje bygninger har den modsatte virkning på vores hjerner.

Selvom de fleste af os ikke har stress i en grad, så det truer os med en sygemelding nu og her, så er mange af os nærmest i en kronisk tilstand af det man kan kalde ‘low level stress’. Jeg hørte engang en fyr beskrive det som den ‘hummm-lyd’ som man kan høre et køleskab laver, hvis man stikker hovedet helt tæt på. En slags underliggende base af stress, som mere eller mindre er der hele tiden.

Ovenstående er mine bedste råd til at slippe af med den low level stress’, som helst ikke skal have lov til at blive soundtracket til dit liv.

Det er en lille investering, som giver en stor reward.

Du skal ændre mindsettet fra:

“Jeg har ikke tid til at træne og meditere, fordi jeg skal arbejde eller se mine venner”

Til:

“Jeg får mere tid til alt det, jeg gerne vil, hvis jeg træner og mediterer, fordi jeg er mere effektiv, hvis min hjerne og krop er skarp.”

På under en halv time kan du komme ned i et gear, som måske ville kræve tre timers Netflix, hvis det er din foretrukne strategi til at få ro i hovedet. Og problemet er, at du nok ikke har tid til at se tre timers Netflix hver dag, hvis du både vil være i balance, og samtidig gerne vil MERE.

Jeg ønsker dig alt mulig succes med at opnå work-life balance.

Mike Radoor

M·E·R·E Nyhedsbrev