logo

Skab et ‘growth mindset’

Del dette opslag

Skab ‘growth mindset’ og få gladere og mere produktive medarbejdere

Hvis du læser med her, så er sandsynligheden for, at du enten har din egen virksomhed eller har en betydningsfuld rolle i en virksomhed ret stor. Hvis ikke du er der endnu, så er du nok på vej derhen.

I har ofte hørt mig tale om mindset. Du skal have et mindset, der gør, at du bliver bedre til de ting, du gerne vil være god til og kommer tættere på de mål, du har sat dig for at nå. Men det mindset kan også føres over til et medarbejderperspektiv. Da jeg var co-founder i Miinto var én af de vigtigste ting for mig som leder, at kultivere et ‘growth mindset’ blandt mine ansatte.

Personligt synes jeg, at det er noget, der bliver overset rundt omkring i virksomhederne. Og det er ikke kun for bundliniens skyld, at det kan være en god idé at implementere dét mindset. Medarbejderne vil også blive gladere for at gå på arbejde.

Men lad os først lige brække ned, hvad forskellen er på et ‘growth mindset og et ‘fixed mindset’.

Hvis du har et fixed mindset, så vil du have en tendens til at tro, at dine evner er mere eller mindre statiske, og at det der sker for dig, hvad end det er godt eller dårligt, er resultatet af ting, der er ude af din kontrol som f.eks. held eller naturtalent.

Det. kan det være tanker som: “Jeg kan ikke bygge muskelmasse. Jeg har prøvet at styrketræne, men der skete ingenting.” Eller: “Jeg har altid været lidt introvert, så jeg kan ikke tale til større forsamlinger.”

Et fixed mindset er det, der stopper os fra at prøve nye ting og afholder os fra at blive bedre til noget, hvor vi tror, vi har ramt loftet. Vi kan alle blive bedre. Det handler bare om at skifte fra et fixed mindset til et growth mindset. Et growth mindset er en tro på, at vi selv har kontrol over, hvor dygtige vi bliver.

Ja, det er klart, at der selvfølgelig er begrænsninger. Du kommer nok ikke til at spille med til Wimbledon-turneringen i tennis, selvom du starter med at øve dig intenst nu. Men det handler ikke (nødvendigvis) om at blive den bedste i verden. At have et growth mindset handler grundlæggende om at tro på, at du kan blive markant bedre, end du er nu til hvad som helst, hvis du øver dig!

Igen, som læser af denne blog vil der være en stor sandsynlighed for, at du allerede har et growth mindset på mange fronter. Men det er ikke nødvendigvis det samme som, at der ikke kan være blinde vinkler. Det kan være (blot som eksempel), at du er helt tryg ved dine evner til at tale til offentlige forsamlinger. Og heller ikke mangler selvtillid ift. det modsatte køn. Men hvorfor har du lige overbevist dig selv om, at du ikke kan finde ud af at meditere? Eller at du bare ikke er typen, der er i stand til at få gode otte timers søvn hver nat?

Så inden vi går til, hvordan du kultiverer et growth mindset blandt dine ansatte, så lad os lige ultra kort slå ned på fem gode måder at skabe det hos dig selv:

  1. Du konkurrerer med dig selv. Det vigtigste er ultimativt, at DU bliver bedre ift. dit udgangspunkt.
  2. Lær af dine fiaskoer. Du skal IKKE dunke dig selv oven i hovedet. Blot kigge på, hvad du kunne have gjort anderledes.
  3. Få hjælp af en ekspert inden for det område, hvor du vil forbedre dig. Få dig en coach der kan presse dig ud af din comfortzone.
  4. Ros dig selv for din INDSATS i stedet for at fokusere på dine nuværende evner.
  5. Kig på hvad andre har opnået. Brug det som bevis på, at indsats betaler sig.

Skab et miljø, hvor det er let at lære

Mange virksomheder har dybest set en kultur, hvor man internt agerer som om, man allerede ved det hele. Jeg vil påstå, at de virksomheder vil have gavn af at ændre kulturen fra: “ved-det-hele” til: “lær-det-hele”.

En måde at gøre det på er selv at gå forrest. Jeg er jo selv meget fan af at skrive alle mine ‘learnings’ ned fra ugen om søndagen. Leder du et team så del dine learnings med dine medarbejdere. I hvert fald dem der er relevante for det rent arbejdsmæssige. Du kan opfordre dine medarbejdere til at gøre det samme, og så er der allerede taget ét vigtigt step i retningen af en læringskultur.

Derudover handler det også om at hylde læring internt i virksomheden. Vi har været vant til at hylde resultater. En god indsats i sig selv er vi også blevet gode til anerkende. Men vi skal også lære at hylde læring.

Skab nogle kanaler i virksomheden, hvor det gøres let for medarbejderne at søge hjælp fra hinanden. Sejrene skal selvfølgelig stadig fejres, men anerkend også fiaskoerne og dyk ned i den læring, som I kan få med derfra. På den måde kan I kapitalisere på noget, der ellers i første omgang var et skridt tilbage.

Gå forrest med et godt eksempel

Et growth mindset kommer fra toppen og ned. En god leder er selv fuldstændig commited til fortsat at blive ved med at lære.

Et af de vildeste eksempler på netop det er Sam Walton, founderen af den gigantiske amerikanske supermarkedskæde, Walmart.

Han blev på et tidspunkt anholdt i Brasilien, fordi han lå nede på gulvet i et supermarked og målte længderne mellem de forskellige hylder. Det kunne jo være, de vidste noget, han ikke vidste, som han kunne bruge til at optimere sine supermarkeder hjemme i USA. Og det gjorde han altså på et tidspunkt, hvor Walmart allerede var en kæmpe succes.

Man er altså et dedikeret individ, hvis man vil gå så vidt som at bruge en nat i en brasiliansk fængsel, som Sam Walton endte med at gøre.

Af nyere eksempler kan det også nævnes, at co-founderen og CEO’en i AirBnB, Brian Chesky i 2022 meldte ud, at han ville bruge et helt år på at overnatte i AirBnB-boliger for at se, hvordan de fortsat kan forbedre kundeoplevelsen.

Ved at anerkende at vi altid kan blive bedre, skaber vi nye muligheder for os selv og den virksomhed, vi er en del af.

Sådan arbejdede jeg med growth mindset i Miinto.

Investér i uddannelse

Sidst, men ikke mindst, så er det en rigtig god idé at investere i dine medarbejderes løbende uddannelse.

I stedet for kun at se muligheden for at bringe nye kompetencer til virksomheden udelukkende ved at rekruttere udefra, så skal du i højere grad se kompetenceudviklingen hos de medarbejdere, du allerede har i din stab som vejen frem.

På den måde vil dine medarbejdere også opleve, at de er værdsatte, og at du ser masser af potentiale i dem. Det vil (i de fleste tilfælde) komme tilbage i form af en mere dedikeret indsats.

Det giver endda ekstra meget mening i et land som Danmark, hvor det i højere grad end de fleste steder i udlandet er arbejdstagers marked.

Du kan også supplere med at lave interne mentor/mentee-ordninger, hvor erfarne medarbejdere får et delansvar for mindre erfarne medarbejderes udvikling for en periode.

Jeg ønsker dig god vind med at skabe et growth mindset hos dig selv og dem omkring dig.

Mike Radoor

M·E·R·E Nyhedsbrev